53 фирми от цялата страна събра изложението на Дунавските овощари

След две години прекъсване поради пандемията от Ковид-19, днес в ОЗК „Арена Русе“, бе открито петото издание на специализираното изложение „Дунавски овощари”. Поздравителен адрес до организаторите и участниците бе изпратен от областния управител Анатоли Станев, а сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев, заместник изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Петя Славчева, както и представители на други браншови организации. В написаното от Анатоли Станев бе засвидетелствана подкрепата към този бранш от ръководената от него администрация, а от своя страна заместник-кметът Димитър Недев подчерта, че овощарите имат нужда от настоящото събитие, тъй като чрез него те могат да сверят часовника си с новостите. „Радвайте се на още по-добри добиви. Вярвам, че все повече участници ще се включат в събитието през следващите години. За мен е чест, че в града ни си дават среща именно хората, от чиито ръце се изхранват милиони българи“, добави Недев и връчи поздравителен адрес от името кмета Пенчо Милков.

От своя страна Петя Славчева заяви, че винаги ще се подкрепят подобни инициативи, на които земеделските стопани могат да представят своята продукция, да намерят нови пазари и да обменят опит. Изложението се осъществява и с финансовото подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“. Славчева подчерта още, че диалогът със земеделските производители е в основата на подготвените позиции, върху които ще стъпи промяната в Общата селскостопанска политика. „Сътрудничеството между държавата, бранша и европейските институции ще доведе до по-добри резултати“, категорична бе Славчева.

Своеобразният форум събира гости от цялата страна, като целта е обмяна на идеи и запознанство с нови партньори. По този начин се прави опит за насърчаване на бизнес отношенията. Става дума както осъществяването на контакти с фирми, от които могат да се купуват суровини, така и с такива, на които могат да се продават. Именно поради тази причина бе организиран B2B панел, където на едно място се срещат търговски вериги, преработватели, както и фирми, профилирани в експорта. Изненадата е, че тази година има и фермерски базар, където дванайсет малки производители от региона са си изложили своята продукция и всеки гражданин може да ги посети и да си закупи от тяхната продукция. Общо 53 фирми участват в събитието, като очакванията са днес и утре през изложението да преминат над 1000 души. Необходимо е да се отбележи, че фермерският пазар е само в рамките на днешния ден, а утре ще се проведе състезание по резитба на градина в село Черешово. То ще се проведе между учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство „Образцов чифлик“. За най-добрите ще бъдат осигурени парични награди. Пред залата пък могат да бъдат разгледани най-различни високотехнологични машини, необходими в ежедневието на днешния фермер, посадъчни материали, амбалаж, както и системи за капково напояване, т.е. целият асортимент от а до я за отглеждане на плодове.

Инициативата се реализира съвместно с „Дни на дунавския овощар” и с подкрепата на Министерството на земеделието, както и  Държавен фонд „Земеделие”!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов