Община Русе ще кандидатства за обновяване на гребната база в Лесопарк „Липник“

Общинските съветници приеха предложението на кмета Пенчо Милков общината да кандидатства за финансиране пред Министерството на младежта и спорта за обновяване на гребната база в Лесопарк „Липник“.

В проекта е заложено укрепването на 2 хангара (където се съхраняват тренировъчните и състезателни лодки по кану-каяк), както и обновяването на санитарните възли.

Това ще бъде първият етап от реновирането на района, като след това ще се изградят навес, ограда, допълнително осветление и видеонаблюдение.

Строително-ремонтните дейности се налагат, тъй като базата е с висок интензитет на посещаемост и много амортизирана. В нея тренират трите русенски спортни клуба: спортен клуб Кану-Каяк „Локомотив“, спортен клуб по корабомоделен спорт „змс Иван Маринов“ и спортен клуб „Триатлон – Далян.

Наред с това на Община Русе ѝ предстои да бъде домакин на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. и да проведе Световна купа по кану-каяк-маратон през 2024 г., като събитията ще се състоят именно на езерото в Лесопарк „Липник“. Попълвайки формуляра за кандидатстване към Международната федерация по кану-каяк, общинското ръководство поема ангажимент за обновяването на спортните съоръжения, подготовка на водното трасе и облагородяването на инфраструктурата, така че да отговарят на техническите характеристики на Федерацията за домакинство от световен ранг.

Помощта от Министерството следва да се отпусне съгласно Наредба № 4 от 2019 г. за финансиране изграждането и обновяването на спортни обекти - държавна и общинска собственост, и няма да изисква съфинансиране от страна на Общината.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов