Групата на ГЕРБ в ОбС-Русе: Нас не ни е страх!

Животът

24-03-2022, 10:59

Снимка:

Архив

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинският съвет с декларация по повод ситуацията между Русия и Украйна

Общинските съветници от групата на ГЕРБ - Русе излязоха с декларация в началото на днешното заседание.

По думите им, те остро осъждат погазването на Конституцията на Република България, на установения правов ред в държавата, законността и разделението на властите, които са гръбнакът на всяка Демокрация.

"През последната седмица сме свидетели на безпрецедентно нарушаване на фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателство и на европейските демократични ценности.

Извършените на 17 март арести на бившия премиер и настоящ лидер на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия шеф на правителствената пресслужба, Севделина Арнаудова, които 24 часа по-късно бяха пуснати, буквално взривиха политическата сцена у нас. Те са сериозна индикация за целенасочена РЕПРЕСИЯ. Методите на работа на силовите структури, наложени от политическото ръководство ни връщат към мракобесните времена на комунизма. Нивата на престъпността гонят тези от 90-е години. И тази несигурност все повече се вижда от много български граждани", прочете от трибуната зам.-председателят на групата Наталия Кръстева.

В декларацията се казва още, че историята не познава друг случай, в който премиерът да привика в кабинета си разследващи полицаи, да се самопредлага за свидетел по разследване, в което той не е страна, но пък е заинтересован да се саморазправи с лидера на опозицията. С какви правомощия българският министър-председател контролира, коментира и дори ръководи заедно с политическия ръководител на МВР дадено разследване?

"Уважаеми колеги, случващото се в момента е безпрецедентен политически натиск – незаконен и в противоречие на всякакви европейски ценности и норми. Въпросите, които все още витаят в общественото пространство са: Не беше ли това кризисен ПР на провалящото се правителство? Активно мероприятие или правосъдие? Какви по-дълбоки проблеми се опитват да прикрият управляващите, измествайки фокуса на общественото внимание?

Точната дума, характеризираща действията на управляващите, е „Произвол”. Такова е всяко действие, извършено срещу български гражданин, в нарушение на закона. И няма значение кой е този гражданин, защото когато това се превърне в начин на функциониране на държания апарат, никой не е в безопасност! Под заплаха е върховенството на правото и правата не само на членове и симпатизанти на опозиционни политически партии, но и на всеки човек, дръзнал свободно да изрази своята позиция, която е в противовес с тази на управляващите.

Остро осъждаме всяко действие на политическа репресия и политически полицейски произвол.

Тъжно е, че на фона на трагичните изпитания за Свободния свят и демокрацията страната ни днес изглежда жалка, объркана и неспособна да функционира като правова държава от ЕС. И така ще бъде, докато е в плен на безвремието на фалшивата промяна.

От високата трибуна на Общински съвет-Русе заявявам, че: Нас не ни е страх!", се казва още в текста на декларацията. Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)