Ръст на заболеваемостта от грип в Русенско

Повишава се заболеваемостта от грип в Русенско. Последните данни на Регионалната здравна инспекция сочат, че средно 143 души на 10 000 население в региона се разболяват от сезонния грип и по-конкретно става дума за щама „Камбоджа“. Въпреки това областта е далеко от обявяването на грипна епидемия. До подобна мярка би се стигнало, ако болните достигнат 245 на 10 000 население. На този етап не се налага предприемането на по-специфични мерки, като обявяването на допълнителна ваканция за учениците. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и и.д. директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Най-висока се оказва заболеваемостта сред децата, като най-уязвими са най-малките – между 0 и 14 години.

Грипът тип “Камбоджа” протича с температура – обикновено над 38 градуса, с главоболие, болки в мускулите и ставите. Хремата не е от най-типичните симптоми, но често се наблюдава отпадналост.

Друг характерен белег е, че при тежко протичане грипът може да доведе до усложнения, като отит, риносинуит, ларинготрахеит, бронхит или дори пневмония. Но освен дихателните пътища, усложненията могат да обхванат и вътрешни органи, и мозъка, с прояви на възпаление на миокарда на сърцето и мозъка. Най-рисковите групи за тежко протичане и усложнения от грипната инфекция включват възрастните над 65 години и деца под 5-годишна възраст. Притеснително е и наличието на придружаващи заболявания, като хроничен бронхит, астма, сърдечна недостатъчност, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, онкологични и хематологични заболявания, както и вроден и придобит имунен дефицит. Същото се отнася и за имуносупресирани болни, както и за пациенти, лекувани с високи дози кортикостероиди по друг повод.

Най-сигурният начин за различаване на грип от ковид-инфекция е тестът за Ковид-19, припомнят медиците. Съществуват и комбинирани тестове, които са налични в част от лабораториите в Русе. Освен това при грипът симптомите са по-краткотрайни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов