Европейската комисия се запозна с организацията по приема на пристигащи от Украйна

„Европейската солидарност не е само получаване, а и даване на хората в нужда. Украинците също са европейци и трябва да се чувстват в България така, както и в другите европейски държави“, това каза днес на ЖП гара – Русе изпълняващият длъжността ръководител на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Представителите на Европейската комисия се запознаха отблизо със създадената организация между местните институции и доброволческите организация. Те посрещнаха заедно със служителите на Община Русе, Областна управа и БЧК обедния влак, пътуващ от Букурещ, и помогнаха на пътниците да се подкрепят, преди да потеглят за София. Изтъкнаха и колко е важна регистрацията на пристигащите от Украйна, за да могат да получат същите права тук, както в цяла Европа. Без нея ще им бъде по-трудно, ако се наложи да се възползват от институционална помощ от всякакъв характер.

Днес са публикувани специфични насоки на Европейската комисия, които ще са в помощ на държавите - членки на ЕС. Те ще служат за разясняване на някои правни текстове на закони, като това как да се помогне на деца, избягали от Украйна само с раница на гърба си. Новите правила ще регулират и административните процедури, които трябва да се предприемат, така че образованието, здравните и социалните услуги и пазарът на труда да станат реалност в цяла Европа.

Цветан Кюланов и сътрудниците му бяха подготвили и информационни материали на украински. Те ще бъдат раздадени на обществените институции и на доброволците, които помагат за посрещането на изходните точки на Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов