Започнаха фалити на малки бензиностанции

Общество

16-03-2022, 13:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това обяви Георги Тенев, юрист на организацията, в която членуват малките обекти

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ) вече наблюдава фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това обяви Георги Тенев, юрист на организацията, в която членуват малките обекти. Причината е в липсата на адекватна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас. Общо в страната има около 5000 бензиностанции, които над 20% са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места. „Трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци“, коментира Тенев.

На следващо място, цените на бензиностанциите са различни, определят се на пазарен принцип от техните собственици и често пъти разликите, са осезаеми. Едни от тях са разположени на магистрали, главни пътища, големи транспортни възли и натоварени градски части, докато други се намират в отдалечени региони, на второкласни пътища или в малки населени места. Едните са част от големи вериги и корпоративни структури, а други – малките функционират на семеен принцип и осигуряват прехраната на едно семейство и още няколко работника, в най-добрия случай. Разходите за издръжката и управлението на една голяма бензиностанция, от типа на тези, които са по магистралите, са в пъти по-големи от разходите на един малък обект, за който се грижи едно семейство. Там и потока на клиенти е много по-малък, разбира се и количествата, които те зареждат са по-малки, обясни Георги Тенев.

За малките населени места и за земеделските производители много важна тема е достъпът до горива. Например ако съм собственик на моторна косачка, малка бензинова резачка за дърва и малък трактор. Те се намират на село или както е модерно да се казва – на моята вила. Най-близката бензиностанция, която е самостоятелен, единичен семеен обект и не е част от верига, се намира на 14 км. в едната посока. Най-близката бензиностанция, част от голяма верига – на почти 25 км. в едната посока. Тогава цената на литър за тези хора е по-висока, защото имат по-високи разходи да отидат до обекта, обясни Георги Тенев. 

Но нека да си дадем сметка, че хората, които отиват на вилите си са приходящи, но има и такива, които живеят постоянно в малки и отдалечени населени места и за тях въпросът с достъпа до горива, е изключително важен. От достъпа им до горива зависи и тяхното отопление. Достъпът им до здравни грижи, лекарства, хранителни продукти и продукти и стоки за бита също е пряко свързан с достъпа до горива, каза Тенев. На такива места големите вериги не отварят обекти, защото са твърде скъпи за издръжка, при същевременно много ниско потребление. Именно там преимуществено се намират обектите на нашите членове и на другите, сходни на тях малки и средни български търговци на горива, подчерта още Георги Тенев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)