Програмата на "Мартенски музикални дни" за днес и утре включа концерти и изложба

Животът

16-03-2022, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три биса на откриването на "Мартенски музикални дни"

На 16 и 17 март следват поредните вълнуващи срещи на русенската фестивална публика с изкуството на музиката от най-висок клас.

В сряда, 16 март, от 19 ч., в Доходно здание, Държавна опера – Русе ще представи операта от Дж. Верди „Ернани“ с диригент световноизвестният Хосе Кура, режисьор – Орлин Анастасов, художник – Денис Иванов, хормайствор – Стелияна Димитрова – Хернани и хореография – Детелина Кремакова, с участието на оркестър, хор, солисти и балет на Държавна опера – Русе.

На 17 март русенската публика ще има невероятната възможност да види „наелектризиращия“ Струнен квартет „Vision“. За краткото време от своето основаване „Vision“ правят шеметна кариера, печелят големи международни конкурси и създават собствена музика. Цигуларите Флориан Вилайтнер и Даниел Стол, виолистът Сандер Стюарт и челистът Леонард Дизелхорст избират предизвикателствата, пред рутинните представи за камерното музициране и са особено успешни за по-младата аудитория, която привличат със своите кросовър композиции. Това се вижда и от програмата, с която пристигат на фестивала в Русе. Наред с прекрасния квартет на Дворжак оп. 106, те ще предложат на публиката и едно необикновено изживяване с атрактивната си творба „Spectrum“, която смесва разкрепостеното класическо музициране с елементи на поп, джаз и фюжън.

Освен концертът на Струнен квартет „Vision“, 17 март предлага и още едно от събитията, част от съпътстващата програма на фестивала – изложба-конкурс TONE/S/, която ще бъде официално открита от 17:30 ч., в Русенската художествена галерия, и ще остане на разположение за разглеждане от публиката до 10 април.

61-вият МФ „Мартенски музикални дни“ се организира от Община Русе под патронажа на Министерство на културата.

Основни партньори на Община Русе за провеждането на фестивала са Държавна опера Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, РБ „Л. Каравелов“, Русенската художествена галерия и ОП „Русе Арт“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов