Шофьори на тежкотоварни камиони спряха движението на ГКПП "Кулата“

Седем часа продължи блокадата

В знак на протест шофьори на тежкотоварни камиони, превозващи зърно към Гърция, спряха движението на граничен пункт „Кулата“. Продължилата седем часа блокада е в отговор на умишленото забавяне в обработката на документите и пропускането на автомобилите със зърнени култури. Километрична остава колоната от чакащи тежкотоварни камиони въпреки освободеното за преминаване пътно трасе, предаде БНР.

Междувременно големи производители и превозвачи алармираха, че от пристанище Бургас безпроблемно се изнасят стотици хиляди тонове със зърно. 

Недопустимо е на вътрешна европейска граница проверката на един камион да отнема повече от час, и то само тези, които превозват зърно, заявиха шофьори, чакащи близо денонощие преди граничния пункт „Кулата“.

Превозвачите твърдят, че от миналата седмица на граничния пункт има мобилни екипи на Агенция „Митници“ и НАП, които избирателно събират документите на камионите със зърно и ги задържат с часове.

Заради създалата се ситуация гръцките фермери не могат да получат доставките за изхранването на животните, а българските земеделци страдат от липсата на торове и семена, които се внасят от Гърция, заяви Слави Гургулеев, управител на една от най- големите търговски фирми. Според него се спират малките количества зърно, а големите се изнасят с кораби.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)