Предстои да започне издаването на документи за временна закрила на бежанци още на границата

„Много хора подадоха ръка, но е необходимо организацията ни да мине на ново ниво“, каза кметът Пенчо Милков на работна среща с граждани и граждански организации, подпомагащи бежанци от военния конфликт в Украйна. Той призова представителите на присъстващите организации да декларират в най-кратък срок с какво могат да бъдат полезни – доброволци, места за настаняване, дарения, връзки с работодатели и др., които биха спомогнали за оптимизирането на процеса.

Доброволците споделиха, че се очаква от утре да заработи сайт, съдържащ нужната полезна информация. В него администраторите на фейсбук групата „Русе помага на Украйна“ ще публикуват събраните до момента данни, отнасящи се за територията на Русе и региона. Идеята бе приветствана от местното ръководство, както и тази за създаването на електронен формуляр с цел опознаване на специфичните нужди на пристигащите в България мигранти.

Всяка от организациите и институциите сподели предизвикателствата, срещнати „на терен“ през последите две седмици. На срещата стана ясно, че липсват по-скоро човешки, отколкото материални ресурси, и при по-голям наплив ще бъдат необходими още доброволци.

„Никой от служителите ни не беше обучен как да действа по време на световна пандемия, а сега не е обучен как да действа във време на война. Въпреки това те са на първа линия, заедно с БЧК, изнемогват и се връщат на работа ден след ден“, заяви кметът.

 Зам.-областният управител Людмил Христов обясни, че съвсем скоро ще заработи и мобилният пункт на Дунав мост. Обучени са служители и на място са осигурени компютри за 5 работни места, на които украинските граждани, потърсили убежище в България, ще могат  да заявят желанието си да получат временна закрила съгласно наскоро приетата Директива на Европейския съюз. На границата те ще могат да получат идентификационен номер, чрез който в срок от 1 година ще могат да работят в България и да ползват образователни, медицински и други услуги на българска територия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен