Русе и Индия със съвместни културни събития

На работно посещение в Община Русе посланикът на Индия Санджай Рана обсъди с кмета Пенчо Милков тясното сътрудничество между седмата по големина страна в света и Русе. Фокусът бе насочен към вече традиционното за града ни изложение „Уикенд туризъм“ и организиране на съвместни културни събития.

Предвижда се Дни на индийската култура да бъдат съчетани с туристическото изложение, което събира хора от цяла България. Това ще повиши още повече интереса към събитието, привличайки и чуждестранни гости. Индийският посланик е силно впечатлен от организацията на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“, който той посети снощи със съпругата си. Според Н. Пр. Санджай Рана градът има всички предпоставки да бъде културна столица на България целогодишно.

Първият дипломат на Индия у нас се е срещнал и с ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и с индийски студенти, които учат тук. Той сподели, че е впечатлен от възможностите, които дава Русе за хора от други страни, избрали да продължат професионалния си път в града, както в научния сектор, така и в културната сфера.

В момента се изпълняват 16 проекта, които включват съвместна работа на България и Индия, като сътрудничеството между двете страни е на много високо ниво. Индийският посланик предвижда събитие през септември, на което ще бъдат поканени представители на русенския бизнес, за да се запознаят с възможностите за общи дейности.

„Русе е град, който може да предложи много на чуждестранните инвеститори, тъй като е входът на България за останалия свят“, каза кметът Пенчо Милков.

Той обсъди и политиката на Община Русе за задържане на младите хора в града, проблем, който имат и местните структури в Индия. По-доброто обучение, места за всички в предучилищното образование и разнообразието от специалности са само част от вече случващото се в града ни, за да може повече русенци да градят бъдещето си тук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов