Откриха изложба "Музиката в нас", посветена на "Мартенски музикални дни"

Изложба, посветена на фестивала „Мартенски музикални дни“, подредиха членовете на Русенското дружество на художниците в галерията на „Борисова“ 6. Тя се организира за шеста поредна година и се провежда под надслов „Музиката в нас“. Експозицията, която представя близо 70 картини от 22 автори, ще може да бъде разгледана до 24 март.

Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговите заместници Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев. Поздравителен адрес до председателя на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, както и до всички участници в изложбата бе изпратен и от областния управител Анатоли Станев. „Благодаря ви за професионализма, неуморността и отдадеността! С настоящото бих искал за пореден път да засвидетелствам уважението си към вас и да ви уверя в личната си подкрепа, както и тази на Областна администрация – Русе. Не спирайте да създавате изкуство и да допринасяте за културното развитие на региона. Продължавайте да властвате над човешката душа по възможно най-красивия начин!“, се казва в приветствието на Станев. От името на областния управител бяха отправени и пожелания за крепко здраве и вдъхновение.

„Използвам приятния повод, за да изкажа своето уважение към вашето неспиращо желание да отправяте духовни послания чрез изкуството си. През следващите две седмици градът ни ще бъде музикалната столица на България. Уверен съм, че тази изложба ще облече класическата музика в цвят, превръщайки я в пир за сетивата. Пожелавам ви здраве, вдъхновение и нека бъдете все така неподвластни на кризите, с които ни среща съдбата!“, каза кметът Милков. Той заяви още, че се работи и активно по реализирането на проекта за „Улица на занаятите“,  където Дружеството на художниците в Русе да има самостоятелна къща и място за още изложби.

Повечето от творбите, представени в изложбата, са тематични и те не са показвани до сега. Преобладава живописта, като са представени и някои по-нетрадиционни и цветови решения в най-различни цветови гами. Най-често използваните техники са акварел и маслени бои, като фокусът е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции. Могат да се видят и портрети. В изложбата, която пресъздава атмосферата на едно от най-престижните музикални събития в България, участват само членове на местното художествено дружество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)