Русенски университет посрещна 90 младежи по Еразъм

Животът

11-03-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенски университет обяви конкурс за есе

Русенският университет посрещна 90 студенти по Програма Еразъм+ през летния семестър. Студенти от 25 университета от 8 страни (Азербайджан, Йордания, Китай, Испания, Португалия, Румъния, Турция и Франция) ще се обучават във всички факултети и в Филиал Силистра. Най-многобройна е групата на румънските студенти – 22, от които 14 ще се обучават, а 8 ще провеждат практика.
Срещата откри ректорът на Русенския университет – акад. Христо Белоев, дтн, който приветства всички с „Добре дошли!“ и им пожела успех. Заместник – ректорът по интернационализация и комуникационна политика – доц. д-р Десислава Атанасова запозна студентите със структурата на университета, организацията на учебния процес и им даде информация за тяхното обучение.
Радостен е фактът, че 4 румънски студенти от Университета в Питещи, които се обучаваха при нас през зимния семестър, удължиха своите Еразъм мобилности с още един семестър. Това ясно показва тяхното удовлетворение от предложеното им обучение. Голяма група от 20 френски студенти от частното висше училище ЕСЕ в Париж и Лион ще започнат своето обучение във Факултет „Електроника, електротехника и автоматика“. Сътрудничеството започна преди 3 години като оттогава вече има обучени над 50 студенти. За сравнение, само през тази академична година входящите френски студенти са 35 (15 през зимния семестър и 20 - през текущия).
Интерес представляват още китайските и йорданските студенти. За първи път в Русенския университет ще се обучават йордански студенти. Групата от шестима младежи от Университета в Зарка ще бъде разпределена между координаторите от ФЕЕА, ФБМ и ФОЗЗГ. Пандемията временно ограничи пътуванията от и до Китай на студенти и преподаватели, но шест от китайските студенти вече са тук и с нетърпение очакват да започнат своите лекции във ФПНО и ФЕЕА. Те са пристигнали по споразумения с университети в Шанхай и Ляонинг (Шанхайски Политехнически университет и Институт по наука и инженерство в Ляонинг).
Традиционно имаме много студенти и от Испания. И този семестър е така, като повечето от тях избират Русенския университет за цяла година. Тук наблюдаваме и най-широко разпределение по факултети - в 6 от осемте факултета, както и във Филиал Силистра. Пристигналите студенти са от 12 университета-партньори от цяла Испания.
 
Споделяне
 
 


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)