79 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война

Мисия Варна

10-03-2022, 12:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На този ден през 1943 година, благодарение на обединението на политици, духовници, общественици и граждани, България спасява близо 50 хиляди свои жители от еврейски произход от депортиране в нацистките лагери на смъртта

На 10 март се навършват 79 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

На този ден през 1943 година, благодарение на обединението на политици, духовници, общественици и граждани, България спасява близо 50 хиляди свои жители от еврейски произход от депортиране в нацистките лагери на смъртта.

"Това, което се е случило преди 79 години е уникално, защото хора от различни прослойки, с различни политически убеждения, се обединяват в името на една благородна кауза. Еврейската общност винаги ще помни този безпрецедентен акт на доброта и ще бъде благодарна на България. Отношението към българите и българските евреи в Израел е положително и с уважение", каза за Радио Варна председателят на Регионалната организация на евреите "Шалом" във Варна Олег Калдерон.

Според Каледрон, човечеството не си е взело поука от ужасните събития през Втората световна война, с оглед и на сегашната военна обстановка в Украйна.

"За съжаление, алчността и жаждата за власт вземат връх над рационалното мислене у човека и в днешно време", коментира Калдерон и определи това като кошмар за човечеството.

Освен с традиционното поднасяне на цветя от еврейската общност във Варна пред Паметника на благодарността в градинката до общината, днешната дата ще бъде отбелязана и с онлайн дискусия с ученици от Кубрат.

Акцент в нея ще бъдат както историческите събития преди 79 години и спасяването на българските евреи, така и темата за толерантността между хората. Според Олег Калдерон е от изключително важно тя да се възпитава у младото поколение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов