Кораб-ресторант сред атракциите на русенския туризъм през 2022 година

Животът

09-03-2022, 17:29

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Записват желаещи да плават по Дунав с римски кораб

През септември Общината организира празник на тортата "Гараш"

Повече събития на открито предвижда Община Русе през 2022 г., в които хората да се включат отново и активно в различни социални дейности. Новата Програма за развитие на туризма на Община Русе за 2022 г. е готова и очаква гласуване на следващата сесия на Общинския съвет на 24 март. На нея ще бъде приет и Отчетът за изпълнение на Програма за развитие на туризма на Община Русе за 2021 г.

Усилията на Община Русе през 2021 г. бяха насочени към представяне на туристическия потенциал на града и реализирането на културни събития. Миналата година, въпреки извънредната обстановка, бе отчетен засилен интерес от страна на туристите към нашия град. Община Русе бе удостоена с приза „Най-добро събитие в туризма за 2021 година“ на списание „Дестинация България“ по повод провеждането на XVI Туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и придружаващия го Фестивал на туристическите забавления и анимации през юни. Събитието беше единственото в България, проведено в реален формат.

За атракция на русенци и гостите на града бяха поставени 4 фото рамки на посещавани от туристите места в Русе. Два билборда на ключови входно - изходни позиции в града представяха актуални събития.

За отбелязването на Деня на река Дунав Община Русе предостави възможност на гражданите да направят разходка с корабче по реката.

В последната година бяха осъществени контакти с професионалисти от туристическия сектор във връзка с повишения интерес към вътрешни пътувания в страната. За първи път бе организиран тридневен експедиционен тур с български туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, които имаха възможност да посетят културно-исторически забележителности, обекти за кулинарен, винен и религиозен туризъм, природните дадености и богатството на региона. Инициативата бе реализирана съвместно между Община Русе, Община Иваново и Регионалния исторически музей. Вътрешни пътувания ще се организират и през 2022 г.

Тази година в Програма Туризъм са заложени повече средства за изграждане на елементи на градската среда, които да добавят интересни решения и привлекателност на града, в което се включва и стартът на проектиране за изграждане на Алея на занаятите. С интерес се очаква и откриването на нов ресторант-кораб /бившият кораб „София“/, който е закотвен на реката и ще бъде нова атракция в града. 

Интересно събитие, което предстои през септември, е Празникът на торта „Гараш". Всеки ще може да опита от сладкарското изкушение, познато по цял свят, и да си припомни, че именно в Русе е създадена неговата рецепта.

Ново събитие в Програма Туризъм е "Реката и виното", в което ще се включат професионалисти от винарския бранш.

Участието в международни и национални туристически борси остава приоритет на Община Русе наравно със събитията от спортния календар, общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, както и частните инициативи на фестивали и събития, които привличат туристи от вътрешния и международен пазар.

Круизният туризъм, който остава с най-голям дял на посещения на чуждестранни туристи в  Община Русе, се изправя пред предизвикателствата на международната обстановка, която засяга пътуванията до делтата на река Дунав и ще се отрази на маршрутите в долен Дунав. Въпреки това Туристическият информационен център се подготвя с рекламни материали, карти, както и съвместните инициативи със сдружение „Градоред“, които разработват иновативните и дигитализирани маршрути на града.

През тази година се планират станалите традиция събития с местно значение като Туристическото изложение „Уикенд туризъм“, Международният Биг бенд парад, „Като Шеф готвачите“, „На върха на ножа“, Ден на река Дунав, Римски пазар на Сексагинта приста. Русенци и гостите на града ще могат да се включат в различни презентации, забавления, атракции, концерти, кулинарни състезания, конкурси и изложби. Празникът на града 6 май също ще бъде отбелязан подобаващо, като целта е той да се превърне и в туристическа атракция, привличаща гости от други градове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов