Ученици преоткриват саможертвата на българските революционери

Онлайн среща беляза началото на проекта „Саможертвата на българските революционери в контекста на офицерския бунт от 1887 г.“ на Основно училище „Олимпи Панов“ в Русе. Проектът се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, осъществявана с подкрепата на фирма „Еконт Експрес“. На организационната среща между представители на училището, Държавен архив-Русе, Регионален исторически музей Русе и членове на НД „Традиция“-Русе се сформираха екипите, които ще участват в дейностите и се разпределиха отговорностите за изпълнение.         

Русенското училище е единственото в България, което носи името на майор Олимпи Панов. Чрез проекта учебното заведение си поставя амбициозната цел да насърчи децата да посветят свободното си време на малко известни исторически факти, свързани с офицерския бунт от 1887 г, един ярък елемент от следосвобожденската история на страната ни. Реализирането на проекта съвпада и със 170 г. от рождението и 135 г. от смъртта на Олимпи Панов.

Проектът предвижда провеждане на кръгла маса с ученици от русенските училища, които да осмислят и интерпретират своето виждане за историческата проблематика и да дадат нов, актуален прочит.

В рамките на проекта учениците ще имат възможност да се включат в пресъздаване на моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт и разстрела на осъдените на смърт. Събитието ще бъде съпътствано от изложба на оръжия и атрибути от военното облекло на армията в края на 19 век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов