Над 20 000 бежанци от Украйна са влезли в България през ГКПП "Дунав мост"

Няма засилен мигрантски натиск от Украйна през ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Увеличение има обаче в броя на транзитно преминаващите. Това стана ясно от посещението на областния управител Анатоли Станев на място, където той разговаря със службите за граничен и митнически контрол. По последни данни малко над 20 000 души, бягащи от войната, са влезли в страната ни през граничния пункт при Русе, което е приблизително половината от всички напуснали Украйна към България от началото на военните действия. През последните дни през граничния пункт „Дунав мост“ в България влизат по около 2000 мигранти, като за изминалото денонощие те са близо 2700.

Припомняме, че на място работи и подкрепителен пункт на БЧК – Русе. От там са раздали над 2500 бутилки вода и пакетирани закуски на влизащите в страната. Областният управител заяви, че ръководството на администрацията всеки ден следи обстановка буквално ежечасно. „Координацията между институции от държавната и местната власт е отлична. Няма повод за излишно притеснение, ситуацията е изцяло под контрол на този етап“ коментира Станев. Той благодари за отличното взаимодействие с общините, тъй като именно те са сред първите, които трябва да реагират при търсене на подслон на хора, имащи нужда от закрила. Подадените молби за закрила от украинци, преминали през границата при Русе, са 42. Всички те са обаче на лица, които не са притежавали необходимите документи за пътуване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал нужда от допълнителна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе.

Станев се запозна на място и със специално обособеното трасе за преминаване на коли и автобуси от Украйна. Целта е скъсяване на времето за престои на границата и обработване на документите. По този се улесняват влизащите в страната, тъй като те често са и с малки деца. При необходимост има създадена организация за временно приютяване на лица, потърсили убежище в България, на територията на страната ни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов