Реформаторски идеи за зелена планета тестват младежи от 6 държави

36 младежи от 6 държави състезават реформаторски идеи в проект, посветен на глобалните цели, дефинирани от ООН за устойчиво развитие на Земята и човечеството в контекста на климатичните изменения. 7 екипа от  Германия, Испания, Португалия, Турция, Тунис и България участват в иновативна еко-платформа с наименование „Зелена мисия: Напред! Въздигай Земята! Подобри Природата!“ (Mission GREEN:Go! Rise the Earth! Enhance the Nature) Проектът се изпълнява с финансиране по Програма ЕРАЗЪМ + за младежки обмен по Договор № 2020-2-BG01-KA105-079353 от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“.

Проектът фокусира вниманието на младежите върху 6 от изведените 17 цели, предмет на Програмата за устойчиво развитие за 2030 г., приета от всички държави-членки на Организацията на обединените нации. В двете фази на проекта младежките екипи разискват теми, свързани с образованието, климатичните изменения, производството, потреблението и здравето на хората.

В екипната работа младежите за първи път приложиха метода дизайн мислене, с който дефинират проблема, генерират идеи, създават прототип на решението и тестват резултата докато постигнат оптимален положителен ефект.

В първата фаза бяха изпробвани иновативни идеи за природосъобразно управление на бизнес процеси и обществени отношения. Чрез неформално образование и игрови тренинги в рамките на 10 дни подходът дизайн мислене провокира младежите да разсъждават, да противопоставят гледни точки и да променят стереотипи. Програмата на проекта им предостави поредица ситуационни игрови модели, дискусионни форми и срещи с експерти. Така бяха тествани прототипи на решения за иновативни био- и еко-практики, които могат да преосмислят обществени норми, навици и целия световен ред в името на 17-тте цели за устойчиво развитие на планетата.

Седемте екипа работиха по теми: „Образованието да познавам света“, „Променям мисленето. Създавам начина“, „Произвеждам отговорно – потребявам умно“ „Предизвикателството „Здраве и благополучие“, "Живот на чисто. Да съчиним света отново", "Водата на Земята знае..." и "Въздигай Земята! Бъди едно цяло с нея!".

Предвид факта, че целите за устойчиво развитие са спешен призив за действие от всички държави в глобално партньорство, младите хора практически получиха своето първо усещане за отговорност към общността и човечеството. В анкетна обратна връзка участниците подчертаха, че възприемат Програмата‘2030 на ООН като споделен план за мир и просперитет на хората, което ги мотивира да бъдат активни, инициативни и готови за съдействие.         

В началото на юни сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“ ще бъде домакин на втората фаза на проекта, с програма подготвена по метода дизайн мислене. Международните младежки екипи ще работят по теми, свързани с водните ресурси на Земята.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов