Д-р Емилова: Да поискаме прошка с чисто сърце

Животът

06-03-2022, 14:22

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Емилова с емоционален спомен за съпруга си

Когато искаме прошка, ние правим клада в сърцето си от всички онези затаени огорчения, страхове, обиди, наранено самочувствие, болка и страдания, които сме изпитали от другите, казва известната лекарка

Д-р Емилова припомни на многобройните си приятели във Фейсбук, че днешната неделя е ден за почивка, но и ден за прошка. "Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и се нарича още Сирни заговезни, Подклади, или Прошкина неделя.
По стар народен обичай днес се палят огнове, правят се клади, за да прогонят злите духове и след като прегорят, се прескачат за здраве", написа тя.
По думите й, в този обичай има много мъдрост. Защото когато искаме прошка, ние правим клада в сърцето си от всички онези затаени огорчения, страхове, обиди, наранено самочувствие, болка и страдания, които сме изпитали от другите. "Но на същата клада поставяме и собствените си страхове, обидите, които волно или неволно сме нанесли на другите, болката, която сме им причинили. Нима това не е великата ПРОШКА, освобождаването от "злите духове", които винаги намират начин да се вмъкнат в човешкия ум?
Нека днес ПРОШКА да пишем с главна буква и да я поискаме с чисто сърце. Както аз искам от сърце и душа да помоля за прошка всички хора, с които съм се срещала през изминалата година, а те са хиляди, и които съм засегнала волно или неволно с дума или жест", казва още обичаната лекарка.
В заключение тя пожелава на приятеите си да бъдат здрави. "Нека носим в сърцата си обич и състрадание, да се научим да прощаваме на всички, включително и на себе си. Прекрасна неделя, пълна с обич ви желая!", завършва поста.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен