Отбелязваме Сирни Заговезни, искаме прошка

Животът

06-03-2022, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес са Сирни Заговезни, искаме прошка от близките

На 6 март 2022 отбелязваме Сирни Заговезни. Празникът е подвижен и винаги се пада в неделя, 49 дена (седем седмици) преди Великден.

Според обичаите на Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: “Прощавай, мамо, тате..” – “Господ да прощава, простен да си!”, е задължителният отговор.

Характерен обичай за този ден е паленето на огньове (клади), а след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Много популярен е и бил и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

В седмицата преди Сирни Заговезни в някои тракийски селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сцени и благославят за здраве и плодородие. В групата обикновено има водач, наричан “хаджия”, и “кукерска булка” или “баба” – мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.

Какво Се Яде На Сирни Заговезни?

На трапезата на Сирни Заговезни присъстват основно млечни продукти и яйца, тъй като това е последният ден, в който те могат да се консумират преди края на поста и Великден. Традиционно на масата се слагат баница със сирене, варени яйца, кисело мляко, масло, сирене, халва с ядки, хляб или погача, печени ябълки.

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината – Великият пост, и е последният ден, в който може да се ядат блажни храни. Месо не се яде, тъй като то се консумира за последно в предната неделя на Месни заговезни.

В народната традиция празникът бележи и границата между зимата и пролетта – времето на възраждането на природата и живота.

След празничната вечеря, се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов