Военна техника преминава през Русе като част от учения на НАТО

Във връзка с постъпили въпроси за придвижване на военна техника на територията на област Русе, областният управител Анатоли Станев информира жителите на региона, че няма повод за паника и притеснение. В момента през Русенско преминава автоколона, с която са транспортирани бойни машини „Брадли“ от учебния полигон „Ново село“ в посока Румъния. Транспортират се и военнослужещи от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа. Придвижването е във връзка със завършило участие на формирование от Сухопътните войски на САЩ в съвместната-българо-американска подготовка “Joint Training” на учебния полигон „Ново село“. Тя се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021-а съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип. В “Joint Training”  участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Същевременно се придвижват и военнослужещи от междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Контингентите с обща численост около 500 военнослужещи от междинния резерв ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, за да усилят вече намиращите се в страната международни сили (EUFOR). Развръщането на този контингент от междинния резерв на EUFOR е превантивна мярка за усилване на стабилността в Босна и Херцеговина чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната в подкрепа на усилията на нейното правителство за поддържане на безопасна и сигурна среда и за демонстриране на решимостта на Европейския съюз за запазване на стабилността в Босна и Херцеговина.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които предстои да бъдат предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов