С близо 100 намалиха леглата за лечение на Ковид-19

С над 50% намалиха леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 в Университетска болница „Канев“ в Русе. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и и.д. директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. От 161 легла за лечение на средно-тежки и тежки пациенти, които обаче все още нямат нужда от преминаване на командно дишане, сега те са 74. Промяна има и в реанимационните легла – от 20 те вече са 12. В най-голямото лечебно заведение в региона има предвидени и десет легла за неусложнени случаи на ковид-инфекция и при деца, както и четири за интензивна терапия. Така броят на леглата за лечение на ковид-пациенти в региона спадна от 366 на 271, като 223 от тях са за неинтензивно лечение, а 48 са интензивните.

Без промяна е ситуацията в останалите болници в областта, където се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. В другата университетска болница „Медика-Русе“ леглата за неинтензивно лечение са 34, а реанимационните са 36. Така УМБАЛ „Медика-Русе“ продължава да бъде лечебното заведение с най-голям реанимационен капацитет в региона. В останалите болници промени също няма. В беленската болница „Юлия Вревска“ легата са 40, в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ са 45, а в отделната сграда на Комплексния онкологичен център леглата са 30. В последните три лечебни заведения легловият капацитет е изцяло за неинтензивни грижи.

По последни данни в момента на болнично лечение в региона се намират 148 души, като 26 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Свободните легла са 123, като 22 от тях са реанимационни. При промяна на епидемичната обстановка остава възможността и за промяна бройката на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона във всеки един момент.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)