Филм за Юлия Вревска с награда от Международния червен кръст

Филмът "Ангелът на милосърдието", който направи своята премиера по БНТ, получи специалната награда на Международния червен кръст за документални филми, съобщава БНТ.

Авторите Аделина Радева и Борис Радев разказват, през личната история на баронеса Юлия Вревска, за голямата и толкова актуална днес тема за милосърдието и добротворството.

Филмът „Ангелът на милосърдието“ разказва за живота и съдбата на баронеса Юлия Вревска, останала в сърцата на българите със своята саможертва на българска земя. През Руско-турската война рано овдовялата Вревская продава цялото си имущество и влага всичките си средства в набирането на доброволчески медицински отряд, който помага в полевите болници на фронта - първо в Румъния, после - в България.

“Разбира се, че трябва да знаем за нея и то не само през този филм, а и през уроците по история заради безпримерния ѝ подвиг и саможертва, заради това, което една баронеса с положение, с възможности, може да се откаже в името на човешкия живот и в името на любовта, защото най-високото измерение на човешкото битие е любовта, а най-високото на любовта е милосърдието и мисля, че това е и ключът към времената, такива каквито ги живеем днес и трябва да ги схващаме”, заяви Аделина Радева - сценарист на филма.

“Предизвикателство за мен е първо темата, защото добротворството, някак си беше позабравено. И ето виждаме как животът ни връща отново, към едни, такива мигове и могъщи моменти, които ще останат в историята, в които човекът, човещината, добротата, добротворството имат изключително значение", заяви Борис Радев – режисьор.

За участници в продукцията са били поканени Стефан Цанев, историкът професор Пламен Митев и Западно-Средноевропейски митрополит Антоний. Ролята на баронеса Юлия Вревска е представена от младата актриса Никол Бойчева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов