Стотици русенци празнуваха 3-ти март на Шипка

В деня на Националния ни празник хиляди българи избраха да се качат на Шипка, въпреки лошото време и отрицателните температури. Сред тях бяха и много русенци, както и служители на Областната администрация в крайдунавския град. Там те положиха цветя и почетоха паметта на героите, отдали живота си в името на възстановяването на българската държавност. Именно на Шипка се водят едни от най-тежките боеве, които се оказват решаващи за хода на Руско-турската освободителна война. На чуждестранните кореспонденти, посетили Шипченския проход след шестдневните августовски боеве, генерал Радецки заявява: „Пишете главно за храбрите ми полкове и доблестното българско опълчение, които, когато нямаха боеприпаси, отблъскваха турските атаки с камъни”. Днес на Шипка има надпис: „Тук изгря свободата на България“.

Сред официалните гости на тържествената церемония на връх Шипка бяха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, народни представители и духовници. „Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си руски воини, украински воини, финландски воини - за да бъдем свободни, независими, да имаме България единена, стига сме се делили на различни групи. България е единна, всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!“, заяви Кирил Петков.

По време на своето слово председателят на Народното събрание Никола Минчев постави акцент върху ролята на българските опълченци за Освобождението на България. „Днес е 3 март – ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение“, заяви още Никола Минчев.

Довечера от 18.30 часа в столицата на площад „Народно събрание“ пред Паметника на Незнайния войн ще се проведе тържествена заря-проверка. Там слово ще произнесе президентът Румен Радев. Той ще приеме и почетния строй на представителните части на Българската армия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)