С 80-метров трибагреник, шествие и тържествена церемония Русе отбеляза 3 март

Животът

03-03-2022, 14:58

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деси Добрева представи нова песен навръх 3 март

Празнично шествие по централната улица на града на 80-метров трибагреник, носен от ученици от всички русенски училища, отбеляза началото на честването на Националния празник на Република България – 3-ти март. Съпровождани от музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, участниците в шествието достигнаха до площад „Свобода“, където малката Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство изпълни националния химн.

„Докато я има България, ще пребъде и нейната признателност към човешката саможертва за избавлението ни от робските окови. Руски, украински, румънски, сръбски, финландски храбри мъже, знайни и незнайни, редом, са оставили домовете си и са се сражавали за свободна България, заедно с безумно смелите български опълченци. На бойното поле, пред лицето на саможертвата и смъртта, в ума и сърцето на всеки един, важни са каузите, целите, не нациите, не държавите“, каза кметът Пенчо Милков.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, областният управител Анатоли Станев, представители на Община Гюргево и председателят на Окръжен съвет-Гюргево Думитру Беану, народни представители от Русе, официални гости и граждани.

Отбелязването на празника продължи с тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя. Свещеници от русенската епархия произнесоха заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за Освобождението на родината. Празнично слово произнесе и областният управител Анатоли Станев, а Бориса Кунева от ДВГ „Слънце“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова изпълни „Молитва за България“.

Програмата продължи с хоротека, организирана от Фолклорен танцов клуб „Родолюбец“, в която се включиха стотици любители на народните танци.

От 18 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се състои концертът „От векове за векове” на децата от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом –Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов