Още 8 пирографии с български възрожденци дари русенецът Николай Николов

„За русенци- да знаят и помнят“, това е изписано на гърба на всяка от 8-те пирографии, които русенецът Николай Николов дари в навечерието на националния празник 3 март.

Творбите са с ликовете на едни от най-големите български революционери, оставили завинаги следа в историята ни – Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Бачо Киро, Спас Гинев, Отец Матей – Миткалото и войводите Ильо, Цеко и Петко.

Това не е първото дарение на русенеца, който работи като шофьор на тролейбус. През последната година той изработи и дари на Община Русе още 14 портрета на бележити българи.

Големият проект на Николай е 3-метровият макет на крепостта Червен. Работи над него в последните 4 години с помощта на експерти от Регионалния исторически музей. Малко преди завършването ръката му пострадва при инцидент, което обаче не го спира. Мащабната творба е довършена само с една ръка.

„Надявам се да представя макета пред русенци през пролетта“, казва Николай.

В знак на признателност към автора, кметът Пенчо Милков ще предложи организирането на изложби с пирографиите в русенските училища. Целта е вдъхновяващите творби да  достигнат до русенските младежи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов