Още 12 русенски семейства са настанени в новоизградените социални жилища

Още 12 семейства от Русе бяха настанени в новоизградените социални жилища на Общината. На 3 комисии бяха разгледани 56 заявления на нуждаещи се от услугата. Одобрени бяха шест семейства с по 2 деца, три семейства с по 3 деца, две семейства с 2 деца и едно с 4 деца. Така общият брой на настанените семейства от стартирането на социалната услуга вече е 18.

Гражданите ще могат да използват предоставените им апартаменти в срок от една година с възможност той да бъде удължен до 3 години. Заплаща се месечна такса от 20 лв. на човек от домакинството, както и разходите за комунални услуги.

Трима души са одобрени за настаняване в едностайно жилище, но с тях ще бъде сключен договор, когато се освободи такова.

На последното заседание през февруари бяха одобрени още 6 семейства, за които се подготвят договори за настаняване - 1 семейство с три деца, 4 семейства с две деца и едно лице, което е само. Направен бе и мониторинг на живущите, настанени до момента. Установено е, че 3 деца посещават детски ясли, 7 - детски градини, а 14 деца - учебни заведения. От настанените пълнолетни лица 6 са трудово ангажирани, едно лице е започнало работа към партньор по проекта, на трима предстои наемане на трудов договор, 2 лица са с увреждания и ЕР от ТЕЛК и едно лице е в отпуск по майчинство. В жилищните помещения предоставеното имущество и битовата хигиена се поддържат  на добро ниво. Заплатени са месечните такси и задължения от настанените лица. Назначен е екип, който подпомага настанените семейства и техните деца за включване в дейности, като: образование, заетост, здравни услуги, социално включване.

Социалната услуга „Социални жилища“ се предоставя от Общинско предприятие „Обществена Трапезария и Социални жилища“- Русе и е по проект „Изграждане на социални жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от населението и социално слаби лица, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на Община Русе“ съгласно Договор за предоставяне на Безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.005-0005-С01, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в изпълнение на Инвестиционната програма „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие”, по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов