Благотворителен базар събра повече от 4000 лева за малката Нури

Успешно приключи благотворителната инициатива, организирана от НЧ „Христо Ботев“ в Новград. В кампанията се включиха стотици  жители от община Ценово. Своята съпричастност и подкрепа декларираха и много новградчани, които живеят и работят в Германия и Великобритания. На родителите на двегодишната Нурджихан Басриева официално беше връчена сумата от 3930 лева и 50 евро. Събраните финансови средства предварително бяха прочетени и описани от петчленна комисия. Кутията с даренията официално беше отворена в присъствието на председателя на читалищното настоятелство Тодорина Тодорова и на председателя на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев. Той предостави парична сума от името на общинската администрация и местния парламент. Кметът на Новград Диана Копчева връчи плика със средствата, събрани по време на кампанията.

Двегодишната Нури е родена с множество малоформации в областта на сърдечно-съдовата система и вътрешните органи. Досега малкото момиченце е претърпяло пет изключително сложни и продължителни хирургически интервенции. Със сигурност предстоят още две операции, за да приключи първият етап от лечението на детенцето. Досега операциите са се извършвали в болница „Пирогов“ в столицата. Независимо че хирургическите интервенции се поемат от Здравната каса, са необходими много допълнителни финансови средства за консумативи и за пътуване. В превод на български името на двегодишното момиченце означава слънчев лъч. „От сърце изказвам нашата признателност и благодарност на всички, които подпомогнаха нашето дете. То ни е първата рожба и се надяваме да направим всичко възможно Нури да се развива нормално и да расте заедно с другите деца“, през сълзи сподели развълнуваната майка Хюлия.

Благотворителната кампания премина под мотото Мартеница купи и добро направи!“. Читалищните работници в продължение на един месец успяха да изработят и да продадат близо 750 мартеница. Жест на добротворство направиха и учениците от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово, които предоставиха сумата от 675 лева, събрани също от продажба на мартеници. Инициативата беше подкрепена и от членове на пенсионерския клуб в Тръстеник.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)