Блок 14 представя стихосбирката "Поетическо огледало"

На 07.03.22 в Център за изкуство и култура "Блок 14" ще бъде представена стихосбирката "Поетическо огледало". Автори са русенските писатели Мира и Живодар Душкови. Това е второто представяне на книга с русенски автори в пространството на "Блок 14". 

Малката стихосбирка „Поетическо огледало“ с автори Мира Душкова и Живодар Душков събира два различни поетически почерка, подчинени на обща житейска съдба. Тя е знак, че родители и деца биха могли да обединят в едно творческите си енергии.

Двамата поети замислят книгата да излезе  точно през 2021 година, за да превърнат житейската математика в поетическа игра, тъй като тогава бащата, роден през 1947 г., навършва 74 години, а дъщерята (род. 1974 г.) – 47.

При конструирането на книгата авторите подбират един на друг своите творби от издадените вече техни стихосбирки. Така се очертават двете части. В частта „4 + 7. Аз и той“ поетесата се представя с 4 стихотворения, а поетът – със 7. Във втората част „7 + 4. Тя и аз“ дъщерята помества 7 текста, а бащата – 4. По такъв начин празните огледала от първата корица на „Поетически огледала“ се изпълват със съдържание – с творби, в които личните трепети заемат централно място, но и с творби с общочовешко звучене, защото чувства като любов, надежда, разочарование и пр. нямат един-единствен адрес.

Редактор на книгата е Велислава Донева, преподавател в Русенския университет.

За авторите

Мира Душкова е поетеса, литературовед и литературен историк, преподавател в Русенския университет, ръководител на катедрата по български език, литература, история и изкуство. Автор e на осем книги (художествени и научни). Носител на национални награди и отличия за поезия, есеистика и хуманитаристика.

Живодар Душков е поет, историк, общественик, до 2010 година е преподавател в Русенския университет. Автор е на повече от 40 книги. Носител на национални награди и отличия за художествена литература, журналистика и за преподавателската си дейност,  носител на Наградата „Русе“ в областта на публицистиката (2007). 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов