Минко Цочев със златна значка за приноса си в развитието на просветата в Русе

В навечерието на 80-годишния си рожден ден и по повод значителния си принос в развитието на образованието, културния и обществения  живот на Община Русе Минко Цочев бе удостоен със златна значка.

„Вие сте ярък пример за отдаденост и професионализъм на всички, които милеят за българското образование“, каза кметът Пенчо Милков. Той разказа на бившия директор на СОУ „Христо Ботев“ и дългогодишен преподавател в Русе за иновативните методи на обучение, които Общината въвежда в детските градини и училищата.

Цочев разказа ключови моменти от професионалния си път, включително и опита си като учител в Мароко. Той бе категоричен, че за него като педагог най-важно остава възпитанието на децата, а ролята на училището е да им даде възможност свободно да развиват въображението си.

Минко Цочев е роден на 3 март 1942 г. в с. Остров, Врачанско. Завършва специалност „Химия“ в СУ „Св Климент Охридски“ и от 1966 до 1979 г. е учител в Техникума по индустриална химия „Проф. Димитър Баларев“ – Русе. След като завършва курс по френски език в Института за чуждестранни студенти в София, работи три години като учител по химия и физика в гр. Курибга в Мароко. Завръщайки се в България, е назначен за учител по френски език и за заместник – директор на АЕГ „Гео Милев“ – Русе (1982 – 1986). След това е заместник председател на Окръжен съвет за народна просвета.

От 1990 до 2000 г. е директор на СОУ „Христо Ботев“ - Русе. Докато е начело на „Бастилията“, в нея се утвърждава хуманитарният профил и се въвежда новият химико–биологичен профил. До 2007 г. е директор на Дирекция „Хуманитарни дейност“ в Община Русе. Бил е общински съветник, член на няколко неправителствени организации. Носител на Награда „Русе“ през 1996 г. за цялостен принос в образованието.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов