21 души бяха настанени в Русе в първия ден от разкриването на гореща телефонна линия за бежанци

Животът

02-03-2022, 10:59

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 200 бежанци от Украйна вече са във Варна

21 души бяха настанени през първия ден от активирането на горещата линия за помощ на бежанци от войната в Украйна. 10 от тях са пренощували в Кризисния център, някои от които вече са отпътували за други части на страната. Други 11 са насочени и отседнали в хотели в Русе по тяхно желание.

14 обаждания са приели общинските служители на дежурния телефон. Най-честите въпроси са свързани с условията за настаняване и изхранване.

Община Русе се свърза с МВР-Русе с призив да бъдат изпратени на ГКПП Дунав мост представители на Дирекция „Миграция“. Това се налага във връзка с постъпили въпроси относно регистрацията на украинските граждани, които по закон имат 3-дневен срок да го направят, изтичащ на празничния 3-ти март.

Всички коли с украинска регистрация са освободени от такси за паркиране на общинските паркинги. Общинското ръководство обмисля и възможността за осигуряване на безплатни прегледи на пристигащите при нужда, което ще бъде предложено на ръководствата на болничните заведения в града.

От днес общински служители, съвместно с доброволци на БЧК, дават дежурства на Дунав мост и консултират пристигащите в България.

Община Русе благодари на всички, които оказват помощ. Гражданите, които имат готовност да подслонят мигранти в домовете си, могат да го заявят на телефони 082/ 881 769 и 082/881 702, за да бъдат вписани в създадения общ регистър.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов