Областният на Кюстендил и кметовете обсъдиха готовността за приемане на бежанци от Украйна

В Дупница могат да осигурят безплатен подслон на около 60 семейства

Готовността на общините в Кюстендилска област да поемат бежанци от войната в Украйна обсъдиха на среща днес областният управител Катя Димитрова, заместникът й Любомир Терзийски и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова.

Срещата бе инициирана от областния управител Катя Димитрова. След насрочването й информация е поискана и от Държавната агенция за бежанците за българите в чужбина

Част от общините имат възможност за настаняване на бежанци, декларираха кметовете. В Дупница готовността е за осигуряване на безплатен подслон за около 60 семейства, съобщи кметът инж.Чимев. 15 семейства могат да пребивават безплатно в община Кюстендил, а около 70 души - срещу заплащане, декларира кметът Петър Паунов. В Сапарева баня част от хотелиерите са изразили готовност за безвъзмездно настаняване на бягащи от войната украинци, но подробностите се очаква да бъдат оповестени в края на седмицата, обясни кметът Калин Гелев. По думите му ще може да се осигури настаняване поне за 30 семейства. Капацитетът на Община Рила е сградата на бившия Дом за лица с умствена изостаналост в с.Пастра. Сградата не е ползвана от 7 г. и за да бъде използвана за настаняване, е необходим ремонт, заяви зам.кметът на община Рила Лазар Чавков. Общините Невестино, Кочериново, Бобов дол и Трекляно не разполагат с подходящ собствен сграден фонд, който да предложат за настаняване на бежанци. В Невестино има 5 къщи за гости, в които ще се проучи възможността за настаняване на около 50 души, посочи зам.кметът на общината Йордан Глогов. Във всички населени места, където има къщи за гости, ще бъдат проведени разговори със собствениците относно възможността за осигуряване на подслон за нуждаещите се.

Притеснения от невъзможността за изхранване на настанените изразиха кметовете на общини. За срок, не по-дълъг от две седмици, могат да се справят общините Кюстендил и Дупница, където се предоставя услугата „Социален патронаж“. Затова кметовете предлагат да се обмисли възможността за държавна помощ, чрез която да бъдат поети разходите за изхранване.

Дарителска кампания заради войната в Украйна стартира БЧК. От вчера е разкрита банкова сметка, която е публикувана на сайта на организацията, съобщи по време на срещата д-р Емилия Кацарска – директор на БЧК - Кюстендил. Освен пари, гражданите могат да даряват и дрехи, като е задължително те да бъдат нови, с етикет. Да бъдат поставени дарителски кутии в сградите на общинските администрации решиха кметовете от Кюстендилска област. Събраните средства ще бъдат предназначени за намерилите убежище в България украинци. Дарителска кутия ще бъде поставена и в сградата на Областна администрация.

Пред областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова представителите на местната власт обобщиха готовността за медицинско обслужване, както и създадената организация за подпомагане на граждански дарителски акции. Най-подготвени с медицински кадри са двете най-големи общини в областта – Кюстендил и Дупница. По места администрациите обявяват телефонни номера, на които гражданите могат да декларират желанието си да помогнат на украински граждани.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов