БЧК откри подкрепителен пункт на „Дунав мост“

Животът

01-03-2022, 14:31

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК-Русе събира дарения за Украйна

Българският червен кръст откри подкрепителен пункт на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе. Това се случи по-рано днес, като на място бе и областният управител Анатоли Станев. Той заяви, че няма напрежение и струпване на хора на границата ни с Румъния. „Готови сме да реагираме при необходимост, при наличието на мигрантска вълна. Комуникацията и сътрудничеството между държавната и местна власт, както и с БЧК-Русе е отлична“, допълни още Станев. За сега пунктът е снабден с всичко най-необходимо. От там са в готовност да предоставят на нуждаещите се вода, топли напитки и храна, най-вече пакетирани закуски. Пунктът работи само през светлата част на денонощието, като при усложнение на обстановката, той може да удължи работното си време. До края на седмицата е предвидено на пункта да дежурят над 20 души, които са както от екипа на БЧК в крайдунавския град, така и доброволци. Директорът на Червения кръст в Русе Антоанета Ябанозова посочи, че всеки, който желае може да дари пакетирани храни. Продължава и националната кампания за набиране на дрехи и обувки – мъжки, женски и детски, спално бельо и топли завивки. Припомняме, че те трябва да са нови и етикирани. Хигиенни материали също се приемат като дарения. „Благодаря на отзовалите се русенци – вчера имахме много дарения“, сподели Ябанозова. Даренията ще бъдат пакетирани и изпратени за бедстващото население в Украйна. Припомняме, че дарения се приемат в офиса на БЧК, намиращ се н ул. „Плиска“ 2, всеки ден, включително събота и неделя.

Колкото до ведомствените жилища на Областната администрация, където могат да бъдат приютени, бягащи от конфликта в Украйна, областният управител поясни, че и осемте апартамента са на територията на град Русе и се намират в централната градска част. Те предоставят прилични битови условия, като в тях без проблем могат да бъдат настанени до 44 души. Станев коментира още, че във всеки един момент има готовност за логистична подкрепа.

Последните данни на граничните власти сочат, че oт началото на военните действия в Украйна на 24 февруари през гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе са влезли около 4500 души от държавата. Повечето минават транзит към Гърция и Турция, както и към други държави от Близкия Изток. Голяма част от идващите в страната са от Средна Украйна и имат смесени бракове. До момента на ГКПП-то при Русе са издадени малко над 30 визи на украинци, но това се е наложило поради факта, че хората са преминали с паспорти, в които няма отразени биометрични данни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов