Сградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята в знак на съпричастност с хората с редки болести

Животът

01-03-2022, 11:31

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пантеонът на възрожденците в Русе с нова атракция

Русе се включи в информационната кампания по случай Световния ден на редките болести – 28 февруари.

От 19 до 20 часа снощи сградата на Пантеона бе осветена в 4 цвята – синьо, лилаво, розово и зелено в знак на съпричастност. Инициативата се осъществява от Националния алианс за хора с редки болести и Сдружение „Национална пациентска организация“ с подкрепата на Община Русе.

Информационната кампания е под надслов „Двадесетият герой“ и основната й мисия е да повиши осведомеността за основни теми в областта на редките болести, както и да оптимизира достъпа до съвременно лечение. Като част от инициативата е заснет документален филм „Към бреговете на надеждата“ с емоционални човешки съдби и експертното мнение на доказани медици в областта, който се излъчи снощи по БНТ.

Кампанията ще бъде придружена с информационни материали и излъчването на клипове по екраните на софийското метро и водещи български болници.

В медиите ще бъдат публикувани  поредица от статии и интервюта с пациенти и лекари.

Световният ден на редките болести ще бъде отбелязан и от Сдружение „Национална пациентска организация“. Той ще премине под мотото „Редките са част от нас“ и в тази връзка са организирани поредица от акции, които имат за цел да ангажират общественото внимание, разкривайки „невидимите“ за обществото проблеми на хората с редки заболявания.

По случай 28 февруари бяха осветени редица емблематични сгради в страната - в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Банско, Плевен, Стара Загора и Монтана.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението. Това означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Това създава редица трудности за пациентите, тъй като тяхната диагноза остава извън здравната система, защото не фигурира никъде.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)