Ръководството на Общинския съвет посети две изложби в Гюргево, посветени на 1 и 3 март

Пазарджиев, Кръстева и Иванова отдадоха почит към делото на Христо Ботев

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев и заместник-председателите Деница Иванова и Наталия Кръстева, заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, посетиха Гюргево през уикенда. А поводът – изложбата „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс капитан М. П. Равенский“, посветена на Националния празник на България – 3 март. Наред с военната тематика, снимките показват едни от най-ранните фотоизображения на град Русе и на Русенския край.

Съпътстващата трансгранична изложба също остави много приятни чувства в ръководството на местния парламент. Тя носи името „Мартеницата – традиция при българи и  румънци“ и показва общото и различното в изработката. Една от основните разлики между двете съседни държави е, че в Румъния мъжете не носят мартеници, въпреки че разбиранията относно украшенията в бяло и червено са именно, че те носят късмет и са определяни като бижу.

И двете изложби са дело на съвместните усилия на домакините от Окръжен музей „Теохари Антонеску, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе, и, разбира се Асоциация „Еврорегион Данубиус“, един от основните приоритети на които са популяризиране на културата, традициите, обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване. Припомняме, че тази година Асоциацията ще отбележи своя 20-и рожден ден.

Посещението в Гюргево приключи с отдаване на почит пред паметната плоча, която на български език възхвалява делото на Христо Ботев и неговите четници. Тя е поставена на сградата на пристанището в румънския град и историята разказва как той се превръща в своеобразна революционна столица на българите, когато на 16 май 1876 г., Христо Ботев се качва от същото място на пътуващия към Виена параход „Радецки“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)