Отпаднаха ограничения, от утре всички ученици се връщат в клас

Животът

27-02-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двоен спад на заболеваемостта от Ковид-19

Отпадат въведените мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19 в Русенско, които бяха въведени в началото на месеца от Областния оперативен щаб. Това стана ясно по време на заседанието на Щаба, което бе водено от заместник областния управител Людмил Христов и изпълняващия длъжността директор на РЗИ д-р Искра Генева. От следващата седмица всички ученици в региона ще учат присъствено, а не както бе досега учениците между 5 и 12 клас да бъдат на ротационен принцип. Припомняме, че това не бе приложено единствено за територията на община Ветово, където заразените бяха най-малко. Отпада и ограничението за използване на 50% от капацитета на обектите с обществено значение. Става дума за ресторанти, барове, дискотеки, фитнеси, театри, кина и др. Те ще могат да използват 100% от капацитета си, като разбира се, остават условията за стриктно спазване на хигиенните мерки, като дезинфекция и достатъчно отстояние между хората вътре. Посетителите няма нужда да разполагат и със зелен сертификат, но това не важи за персонала. По преценка на ръководството на обектите може да се изисква „зелен сертификат“ на клиентите, като персоналът ще трябва да е на 100% ваксиниран или да представят редовно негативен тест за Ковид-19. На предходния щаб не бе ограничено работното време на обектите. Там, където е възможно, се препоръчваше и работа от вкъщи. Отпада и забраната за влизането в моловете на деца под 18-годишна възраст без пълнолетен придружител.

Новите предложения бяха гласувани на провелото се днес заседание на Областния щаб и се очаква да влязат в сила веднага след като бъдат съгласувани от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Остават всички противоепидемични мерки на национално ниво. Най-важните сред тях са спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов