Актуализираният план за управление на Природен парк „Русенски Лом“ е на финална права

Експерти на РИОСВ – Русе взеха участие в заседание на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите. Целта е приемане актуализацията на действащия План за управление (ПУ) на Природен парк „Русенски Лом“.

По време на заседанието са разгледани всички постъпили становища, които се отнасят до ПУ на защитената територия и след като бъдат отразени, министърът на околната среда и водите ще го внесе в Министерския съвет за приемане.

В хода на разработването на плана на територията на парка са направени теренни изследвания, като са актуализирани видовете от дивата флора и фауна, характерни за Поломието.

Срокът на действие на актуализирания план за ПП „Русенски Лом“ е 10 години.  

Природен парк „Русенски Лом” обхваща част от землищата на селата Сваленик, Щръклево,  Нисово,  Червен и Кошов в община  Иваново, и село Писанец, община Ветово, област Русе. Площта му е 34 080 дка и представлява горски и поземлен фонд. Управлява се от Дирекция природен парк „Русенски Лом”.

Защитената територия е обявена със заповед на министъра на горите и горската промишленост през 1970 г., а през 2002 г. е прекатегоризирана в природен парк със заповед на министъра на околната среда и водите.

На територията на парка са забранени следните дейности:  минногеоложки и други дейности, с които се изменя естественият облик на местността; паша на кози; късане на цветя, събиране на билки и горски плодове с търговски и промишлени цели; повреждане на скалните църкви и други исторически обекти; създаване на пчелини и палене на огън извън местата, определени от плана за управление; използване на химически средства за растителна защита.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов