Увеличават се болните от варицела

Животът

26-02-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

182-ма са заболели от варицела през януари в областта

Под средната за страната е заболеваемостта от сезонен грип, това сочи анализ на здравните власти в Русенско. Поради това не са налага предприемането на по-специфични мерки, като обявяването на допълнителна ваканция за учениците. Това стана ясно от проведена среща на заместник областния управител Людмил Христов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Регистрираната заболеваемост в региона е 78 души на 10 000 население при средно за страната 87. За мерки би могло да се мисли при стойности над 243 души на 10 000. Най-висока се оказва заболеваемостта сред децата между 0 и 4 години. По данни на Регионалното управление на образованието под 1% от всички ученици в областта са под карантина. От общо 19 466 ученици 189 са под карантина. С положителен тест за Ковид-19 са 38. Останалите 151 са на домашна изолация като контактни. Други 471 ученици са с грипоподобни симптоми, което е малко над 3%. От общо 2017 педагогически специалисти 34 са карантинирани, като 20 са положителен тест. Колкото до непедагогическия персонал от 607 души, 5 са под карантина. Трима от тях са с положителна проба.

Грипът протича най-често с висока температура, обща отпадналост и умора, болки по мускули и стави, кашлица, хрема и запушен нос. Понякога с гадене, повръщане и разстройство. Друг характерен белег е, че при тежко протичане грипът може да доведе до усложнения, като отит, риносинуит, ларинготрахеит, бронхит или дори пневмония. Но освен дихателните пътища, усложненията могат да обхванат и вътрешни органи, и мозъка, с прояви на възпаление на миокарда на сърцето и мозъка. Най-рисковите групи за тежко протичане и усложнения от грипната инфекция включват възрастните над 65 години и деца под 5-годишна възраст. Притеснително е и наличието на придружаващи заболявания, като хроничен бронхит, астма, сърдечна недостатъчност, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, онкологични и хематологични заболявания, както и вроден и придобит имунен дефицит. Същото се отнася и за имуносупресирани болни, както и за пациенти, лекувани с високи дози кортикостероиди по друг повод.

Най-сигурният начин за различаване на грип от ковид-инфекция е тестът за Ковид-19, припомнят медиците. Вече съществуват и комбинирани тестове, които са налични в част от лабораториите в Русе. Освен това при грипът симптомите са по-краткотрайни.

През грипен сезон настоящия грипен сезон очакваните за северното полукълбо щамове са „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“. Всяка година заболяването води до сезонни епидемии, при които се заразяват около 10% от възрастните и 30% от децата. По данни на СЗО, около половин милион души от населението на Земята умира всяка годна от грип и грипни усложнения.

Статистиката сочи, че в Русе са установени два случая на грип тип А. Става дума за едно момиче на 6 години и мъж на 21-годишна възраст.

Наблюдава се и ръст в заболеваемостта от варицела. От началото на годината в региона са установени 92 случая, като през цялата 2020-а техният брой е бил 122. През последните години най-много случаи е имало през 2016-а – 1980 и през 2019-а – 1547. Според специалистите това не е тревожен факт, тъй като се наблюдава цикличност в разпространението на заболяването. Факт е и, че заболяването не е имунопрофилактирано, т.е. за него няма ваксина. Новите случаи на варицела не са от едно огнище.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов