В Русе ще бъде изградена паметна плоча на Стоян Михайловски

Общинският съвет прие Проекта за изграждане на Паметен знак „Стоян Михайловски" по случай 130 години от написването на текста на Българския всеучилищен химн „Върви, народе възродени", създаден от Стоян Михайловски по време на пребиваването му в Русе като учител по френски език.

Към настоящия момент, единственият белег, увековечаващ присъствието и приноса на Стоян Михайловски към Русе, е мраморна паметна плоча, монтирана вляво на входа на четириетажната жилищна кооперация, издигаща се на мястото, където някога е била къщата, в която са живели със съпругата си Райна Георгиева Петрович.

Именно това е причината арх. Венцислав Илиев да дари своя проект, който включва паметният знак, представляващ хоризонтална стена с размери 4,10/1,80 м от видим бетон, като от лицевата му част да бъде вградена хоризонтална плоча от черен гранит с размери 3,90/0,95/0,02 м, свързана с квадратна плоча от сив гранит. Вдясно от сивия гранит, върху черната плоча, ще бъде монтиран надпис с обемни букви „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛА БЪДНИНА ВЪРВИ". В ляво от сивия гранит, също върху черната плоча, ще бъде вграден правоъгълен бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски.

Върху лицевата повърхност на сивата плоча се предвижда да се изпише „НА ТОВА МЯСТО Е БИЛА КЪЩАТА, В КОЯТО НА 15 АПРИЛ 1892 ГОДИНА ВИДНИЯТ ТВОРЕЦ И ОБЩЕСТВЕНИК СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ СЪ3ДАВА ТЕКСТА НА ХИМН, ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ", като под него с по-дребен шрифт ще се изпише „По случай 130 години от създаването на Българския всеучилищен химн - 15 април 2022 година."

Предвиденото проектно местоположение на паметния знак на Стоян Михайловски се разполага успоредно на североизточната фасада на жилищната кооперация, на отстояние 1,02 м.

Предложението на г-жа Татяна Нахабедян – част от инициативния комитет и преподавател по български език и литература, е дните от 15 април до 24 май да бъдат посветени на 130-годишнината на всеучилищния химн „Върви, народе възродени!“ и отбелязани с редица събития.

 По думите на арх. Венцислав Илиев с почитта към Стоян Михайловски, както и към композитора Любомир Пипков, Русе ще се открои в националната културна история, а това би било важен знак за нашия град.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов