Засилени информационни кампании планират институции

Засилени информационни кампании сред гражданите и учениците относно работата на Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) – Русе и Превантивно информационен център (ПИЦ) планират от двете звена.

Това стана ясно на първото за 2022 г. заседание на Комисията за детето към Община Русе.

На него бе приет и Планът за работата за тази година, включващ актуални теми в областта на социалните услуги за деца, образованието, здравните грижи, защитата от всякаква форма на злоупотреба, насилие и експлоатация и борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

От Регионалната здравна инспекция бяха представени активностите през 2021 г. по Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г. в УМБАЛ „Канев АД,  УМБАЛ „Медика Русе“ ООД и МБАЛ „Юлия Вревска – Бяла“ ЕООД.

Председателят на сдружение Център „Динамика“ представи дейностите и резултатите по проект „Децата на първо място: за по-ефективни местни услуги, ориентирани към правата на децата - свидетели на насилие“.

Секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  докладва за работата на комисията и на Детска педагогическа стая по въпроси, свързани с извършените противообществени прояви и престъпления от малолетните и непълнолетните на територията на общината през 2021 г. Председателят на комисията зам.-кметът Енчо Енчев подчерта, че всяка от институциите, работещи с деца, носи отговорност за ограничаването на вандализма и търсенето на отговорност от нарушителите.

Началникът на отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“-Русе представи затворените случаи по предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции и по реинтеграция за предходната година.

Директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова предложи следващите заседания да се проведат изнесено на терен във всяка от институциите, участващи в Комисията за детето. Така например може да се планира заседание на територията на Областна дирекция на МВР – Русе с цел запознаване с нейния начин на работа и партньорство по конкретни казуси.

Комисия за детето е създадена съгласно чл.20а от Закона за закрила на детето с консултативни и координационни функции. В нея се включват представители на Общинската администрация, Областна дирекция на МВР, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, Дирекция „Социално подпомагане“, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Държавна агенция за закрила на детето, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето.

Следващо заседание ще се проведе през месец април 2022 г.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)