Две изложби в Гюргево разказват за мартениците и Освобождението на България

Две уникални по рода си изложби бяха открити днес в Гюргево. Те са посветени на два от най-българските празници – първи и трети март. И двете събития са се превърнали вече в традиция в общия културен календар за България и Румъния и се осъществяват съвместно между Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и гюргевски исторически музеи „Теохари Антонеску“. Сред гостите на събитието бе и областният управител на Русе Анатоли Станев, който посочи, че освен за реализирането на проекти в сферата на икономиката и социалните дейности, ще съдейства и провеждането на подобни събития. „Важно е взаимното уважение. Подобни инициатива са перфектен пример за отличните двустранни отношения между държавите, които представляваме“, коментира Станев.

Първата изложба излага на показ 33 български мартеници и близо още толкова румънски. Специалистите твърдят, че съществуват много прилики между двата народа и обичаи, които следват. Интересното е, че в северната ни съседка мартеници се подаряват основно на нежната част от пола. Факт е обаче, че мартениците навсякъде се приемат като еманация на първомартенската обредност, т.е. те са материалният носител на традицията. Вярва се, че всеки, който носи мартеница ще бъде здрав през цялата година, а лошото ще бъде държано далеко. През следващата седмица се очаква подобна изложба да се открие и в Регионалния исторически музеи в Русе, където се съхраняват близо 700 мартеници и около 100 картички на същата тематика. Разбира се само част от мартениците ще бъдат изложени, като уредниците уверяват, че ще гледат да има мартеница, направени по най-различни техники, както и от всеки период.

Колкото до изложбата посвепосветена на Освобождението на България, тя се фокусира върху първите фотографии в периода между 1877 и 1878 година. Те са дело на щабс-капитан М. П. Ревенски и са сред малкото запазени, документиращи фронтовата дейност във времето на Руско-турската освободителна война. Той заснема Източния отряд на руската армия, към който принадлежи. Направените от него снимки след войната са включени в представителен албум, който има изключителна историческа и културна стойност. Наред с военната тематика, снимките показват най-ранните фотоизображения на град Русе и на Русенския край. Изложбата ще остане в Окръжен музей „Теохари Антонеску“ до края на месец март, като тя включва близо 30 кадъра.

Съвсем логично на събитието беше и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която получи множество поздравления и поздравители адреси от държавната и местната власт в България и Румъния. Сред гостите бяха още председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, уредникът в отдел „История на България 15-19 в.“ Ренета Рошкева, етнографите Десислава Тихолова, Искра Тодорова и Биляна Тодорова, както и началникът на отдел „Държавен архив“ Цветомира Димитрова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов