Русенката Лилия Рачева сред отличените на Международен хайку конкурс в Япония

Животът

24-02-2022, 09:00

Снимка:

Радио Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отличиха победителите в поетичен конкурс "Любовта е моят избор"

Второто издание на Международния хайку конкурс „Soka Matsubara International Haiku Competition”, донесе признание за шестима български автори. Това са Златка Тименова, Надежда Костадинова, Радостина Драгостинова, Лилия Рачева, Весислава Савова и Владислав Христов.

Техните творби са избрани сред 568 текста на 157 поети от 32 страни. Журито на конкурса е в състав – професор Кай Хасегава и Дейвид Бърлейг.

Това е поредното признание за русенската журналистка Лилия Рачева, която има множество награди от престижни хайку конкурси. Лили Рачева е един от гласовете на общинското радио "Русе", награждавана нееднократно и за журналистическата си дейност. Тя е в топ сто на европейските майстори на хайку. 

Повече за журито:

Професор Кай Хасегава е роден през 1954 година в префектура Кумамото. Завършва Токийския университет със специалност право. Става репортер на вестник „Yomiuri“ и през 1993 г. основава свой собствен хайку кръг и списание наречено „Koshi“. В момента Хасегава е професор в Токийския университет и сътрудничи на рубриката „Haiku Corner” на вестник „Asahi”. Член на Асоциацията на хайку поетите. Освен хайку поет, професор Хасегава е автор на над 20 книги с хайку критика. Научната му работа е свързана предимно с творчеството на Башо. Името му присъства сред журито на множество национални и международни конкурси по хайку.

Дейвид Бърлейг е роден  в Ирландия през 1950 г., той е един от първите ирландски поети пишещи хайку. След установяването си в Япония е сътрудничил за превода на десетки антологии на хайку от японски. Той е съветник в списание Ko haiku (Нагоя),  няколко години е бил помощник-редактор на Modern Haiku (САЩ), а сега допринася за новото хайку списание Seashores (Дъблин). Сред известните му книги с хайку са „Winter Sunlight” и „Wonder”.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов