Людмил Христов подкрепи лекарите в инициативата срещу насилието

Заместник областният управител на Русе Людмил Христов подпрепи лекарите от Университетска болница „Канев“ и подписа тяхното отворено писмо във връзка със зачестилите прояви на агресия към медицински лица.

С имената си зад исканията на работещите в здравната система застанаха над 50 души до момента. Сред тях са лекари, медицински сестри, санитари, както и пациенти. Подписката се намира на регистратурата на лечебното заведение и всеки желаещ може да се разпише. „Само взаимното разбирателство, а не използването на физическа сила, може да доведе до реално решаване на проблемите“, коментира Христов. Той е готов да съдейства на лекарите за провеждане на срещи с различни пациентски организации, така че да се понижи напрежението между лекарите и пациентите. Идеята е да се достигне до конкретни предложения и мерки, чрез които да се намери адекватно и дългосрочно решение. След като получи писмените предложения от страна на лекарите, заместник областният управител се ангажира да запознае и изпълнителната власт с предизвикателствата пред медиците.

Обмисля се и сформирането на работна група между лечебните заведения и здравните институции от региона с подкрепата на Областната управа. Нейната функция ще е обсъждането на разнообразни инициативи, целящи превенцията на населието над медицинския персонал. Предвижда се инициативата да обхване всички лечебни заведения в региона и да прерасне в национална.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)