Дванайсет картини на четирима руски художници представят моменти от освобождението на Русе

Късно снощи в Народно читалище „Стефан Караджа 2018 Русе“ бе открита изложба с репродукции на руски художници, творили по време на освобождението на русенския край. Експозицията включва 12 картини на 4 художници – Павел Ковалевски, Николай Оренбургски, Алексей Попов и Василий Поленов. Картините представят драматични моменти от сраженията, започващи от дебаркирането на руската армия на българския бряг, както и битките при Иваново и Горско Абланово. Посетителите на изложбата, която ще може да бъде разгледана в читалището до този четвъртък, могат да видят още картини, изобразяващи посрещането на руските войски в Русе, а също и една не толкова позната картина. На нея главнокомандващият на Източния фронт и бъдещ престолонаследник Александър III Александрович е изобразен в работния си кабинет в къща в боровското село Брестовица. Гостите имаха възможност да участват и в кратка историческа беседа, която бе водена от учителя по история в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Николай Чакъров. Той разказа за тежките сражения около Русе, както и че числеността на войниците в Източния отряд е била около 75 000, като тяхната основна мисия е била да не допуснат османската армия от крепостите в Русе, Шумен, Силистра и Варна да настъпят към Стара планина и така да достигнат навътре в страната. Интересен факт е, че по време на войната и по-конкретно при изпълнение на разузнавателна операция край Иваново бива убит племенникът на руския император Сергей Романовски. 

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, аташето на Генералното консулство Владимир Токтаев, председателят на Русенската стопанска камара проф. д.н. Красимир Ениманев, председателят на Руския клуб в крайдунавския град Мавлюха Станчева и други общественици.

Поздравителен адрес бе изпратен от областния управител Анатоли Станев. В него се казва: „Радостен съм, че все повече ваши събития се превръщат в неразделна част от културния календар на Русе и региона. Хора като вас доказват значението на някои позабравени в нашето ежедневие ценности, като морал, отговорност и достойнство Продължавайте да съхранявате и предавате искрата на патриотизма!“

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев бе категоричен, че Община Русе ще продължи да съдейства за културното развитие в града и също припомни някои позабравени исторически факти. Той връчи и поздравителен адрес от кмета Пенчо Милков, в който се казва: „Убеден съм, че това е инициатива, която си поставя за цел да приеме изключително отговорно предизвикателството да привлече повече русенци към общата ни кауза за съхраняването и популяризирането на тази славна дата в нашата русенска история. Желая Ви здраве и нестихващо желание да свързвате поколенията!“.

„Руско-турската война от 1877-1878 година и Освобождението на България от османско владичество е исторически пример за дълбокото приятелство между нашите два народа. Паметта за събитията от онези години продължава да живее в съзнанието на българския народ. Тя се предава от поколение на поколение и е отразена в множество паметници на културата и изкуството. Литературните шедьоври на българските писатели и поети ни разказват за драматичните събития от онова време. Най-яркият пример е творбата „Под игото” на големия български литературен творец Иван Вазов, както и редица негови стихотворения, посветени на освобождението на България. Събитията от миналото са отразени и в платната на руски художници, някои от които издържаха трудностите на войната наравно с всички останали“, каза в обръщението си към присъстващите генералният консул Андрей Громов. Той отбеляза още, че е убеден, че подобна изложба ще бъде интересна и полезна за младите хора, които трябва да знаят с каква цена е извоювана свободата на българския народ и да си спомнят свещения подвиг на руските войници и българските опълченци.

Организатори на изложбата са Регионалния клон на Национално дружество „Традиция“, както и Народно читалище „Стефан Караджа 2018 Русе“. Водещ на събитието бе Мартин Календжиев, който на практика е председател на читалищното настоятелство и председател на дружество „Традиция“ в Русе.

Изложбата бе осветена от отец Георги Георгиев, който призова за разпалване на патриотичния пламък в сърцата на младите.

Читалището е отворено всеки делничен ден от 16.00 до 18.00 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов