„Слънчеви ноти“ почетоха делото на Васил Левски в Букурещ

Децата от ВС „Слънчеви ноти“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова посетиха Букурещ по повод 149 години от гибелта на Васил Левски. Там те се включиха в празничния концерт „Цветовете на мира“. Събитието се осъществи по покана на „Демократичен съюз на българите в Румъния‘‘ с председател проф. Лука Велчов и генерален секретар Любомир Николов.

По време на концерта изпълнителите на „Слънчеви ноти“ изпълниха песни  и стихове, посветени на родината, и получиха много аплодисменти.

По случай предстоящия 1 март възпитаниците на д-р Константинова подариха на домакините мартенички, изработени от сръчните ръце на русенката Гергана Живкова.

Децата поднесоха цветя на паметниците на Левски и Ботев в парк Крал Михай I. Там те рецитираха стихове, посветени на героите, и изпълниха песента ,,Моя страна, моя България‘‘. Гост на събитието бе културният аташе на България в Румъния Борислав Бориславов.

Децата посетиха и хан ,,Манук‘‘, където е подписан договорът между Русия и Румъния за преминаването на руските войски за освобождението на България от османско иго, хан ,, Габровене‘‘ и ,,Ханът на липите‘‘, в които са отсядали хъшовете. Те се разходиха и по улиците на Стария град, откъдето са минали Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски и Любен Каравелов, както и хотел ,,Трансилвания‘‘, където е отсядал Иван Вазов. Посетиха и  гробниците на братята Христо и Евлоги Георгиеви, които са финансирали построяването на Софийския университет, Букурещкия университет и Букурещката филхармония ,,Атенеум‘‘.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)