Русе отбеляза 149 години от гибелта на Васил Левски

Община Русе и Областната администрация отбелязаха 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тържествената церемония се състоя пред изградения през 2020 г. паметник на националния герой.

„Докато пазим жив образа и идеалите на Апостола, ще продължава да свети у нас, българите, този пример за толерантност и неугасваща вяра“, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул посрещна русенци и гостите на града. Венци в знак на почит към Васил Левски положиха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, консулът на Руската федерация в Русе Андрей Громов, както и представители на политически партии и граждани.

„Ние, наследниците на Левски, можем да сме истински свободни, само когато изразяваме свободно мнението си и го отстояваме“, каза областният управител.

 Възпитаници на Детска театрална работилничка към Общинския детски център за култура и изкуство изпълниха стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“ и „Песен за Апостола“ по текст и музика на Мария Нинова – дъщеря на автора на химна на град Левски и почетен гражданин на града – Христо Гарнизов.

Церемонията приключи със заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой, които бяха отслужени от свещеници на Русенската Света Митрополия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)