Социални дейности, спорт и инфраструктура сред важните за Бяла теми

Животът

18-02-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха труп на мъж край Бяла

До края на месец май се очаква да отвори врати домът за възрастни хора „Флора“ в Бяла. Това стана ясно от проведена по-рано днес среща на областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов с кмета Димитър Славов и председателя на Общинския съвет Мариан Антонов. В институцията ще могат да се настанят 41 души, като те ще бъдат обгрижвани от 15 души персонал. Старческият дом отговаря на най-високите национални и европейски изисквания, като той е предназначен за хора без увреждания. Намира се на отлична локация, точно срещу парка в града. В стаите ще има максимум по двама души, като за ползвателите са обособени медицински и стоматологичен кабинет. Има дори и фитнес. Таксата, която ще трябва да се заплаща от всеки, е в размер на 650 лева.

Същевременно от началото на следващия месец се очаква да започне и цялостна реконструкция на емблематичния мост на Колю Фичето. Тя би трябвало да завърши до края на 2023-а. Предвижда се ремонт на основите на съоръжението, каменната настилка и дори парапетите и осветлението. Ще се изгради и нова прилежаща туристическа инфраструктура. Става дума за алеи и паркинги. Ще се премести и паметника на Колю Фичето на ската, така че да бъде видим за повече хора. Ще се закупят и модерни 3D мапинг проектори, които буквално ще накарат моста да оживее.

Паралелно се работи и по подобряване на транспортната свързаност в населените места от общината и между тях. Само през последните пет години са ремонтирани над 60 улици в Бяла. Парите за това са дошли както от европейски средства, така и от местния бюджет. Сега ремонтните дейности ще бъдат насочени към по-малките населени места от общината. Очаква се тази година да бъдат реконструирани и преасфалтирани улици в Босилковци и Копривец, както и в Лом Черковна. Такива ремонти вече са правени, като през миналата година е бил напълно обновен центърът в Дряновец, главната улица в Стърмен и няколко улици в Ботров.

Започват дейности и по ремонт на бившата детска градина, намираща се в центъра на Бяла. Тя ще бъде превърната в социално-административен център, в който ще има заседателна зала, а също там ще се помещават част от социалните услуги. Това става възможно благодарение на спечелен социален проект по „Красива България“.

По време на срещата бе обсъдено и сътрудничеството в сферата на спорта. На 12 и 13 март в Бяла предстоят да се проведат полуфиналите и финалите за жени по хандбал на Купа България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов