Ученици от Ценово се включиха в акцията за малката Нури

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово се включиха в благотворителната акция в помощ на двегодишната Нурджихан. Момичетата и момчетата събраха от продажба на мартеници и дарения сумата от 675 лева. Парите бяха предадени на представители от НЧ „Христо Ботев“ в Новград, които са инициатори на кампанията. Третокласничката Василена Иванова пусна плика със събраните средства в голямата кутия с дарения за лечението на болното дете. Събраните финансови средства ще бъдат предадени на родителите на малкото момиче в началото на март. Кампанията протича под мотото  „Мартеница купи и добро направи!“.

„Събраните средства бяха предадени неслучайно на 17 март. Тази дата е определена като Международен ден на добротата. В кампанията с голямо желание се включиха всички ученици“, сподели директорката на учебното заведение Камелия Леонова. Заедно с група ученици тя връчи дарението на читалищните работници. Всички материали за изплитане на мартениците бяха закупени от учителския колектив. Само за няколко дни под неуморните пръсти на децата излязоха повече от 500 мартеници. Някои от червено-белите символи на пролетта направо граничат с произведения на изкуството. Веднага бяха организирани групи за продажба на мартениците в местните институции и фирми. Много от жителите в Ценово се отзоваха и подкрепиха благотворителната инициатива.

Двегодишното момиченце е родено с множество малоформации в областта на сърдечно-съдовата система и вътрешните органи. Досега детето е претърпяло пет изключително сложни и продължителни хирургически интервенции. Със сигурност предстоят още две операции, за да приключи първият етап от лечението на момиченцето. Операциите се извършват в болница „Пирогов“ в столицата. Досега родителите на детето не са се обръщали за помощ към никого. Независимо че хирургическите интервенции се поемат от Здравната каса, са необходими много допълнителни финансови средства за консумативи и за пътуване. Родителите на Нурджихан все още не са открили дарителска сметка за лечение на първородното си дете, така че събраните средства от продажбата на мартениците ще бъдат от голяма полза. В превод на български името на двегодишното момиченце означава слънчев лъч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов