Голяма промяна в българския футбол

Спорт

17-02-2022, 12:25

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Случи се голяма промяна в българския футбол. Вчера от Българския футболен съюз са изпратили официално уведомление до всички професионали клубове у нас във връзка с важно изменение, съобщава Sportal.bg. Става въпрос за ограничението за картотекиране на чужденци извън пределите на Европейския съюз.

Досега всеки клуб от efbet Лига можеше да разполага с петима футболисти, които не са представители на 27-те държави членки на ЕС. След решение на Изпълнителния комитет на БФС, считано от 14 февруари, всички клубове от елита получават право да картотекират 20 чуждестранни състезатели без ограничение на тяхното гражданство. Това означава, че хипотетично даден тим вече може да излезе на игрището с 11 костариканци например.

Променя се и правилото за отборите от Втора лига, които до този момент нямаха право да използват чужденци, дошли отвъд пределите на ЕС, с изключение на клубовете, които разполагат с дублиращ състав. Те можеха да "свалят" във Втора лига само по един играч от квотата на тези извън ЕС. В писмото от Бояна е уточнено, че решението на Изпълкома идва по предложение на ПФЛ, дошло след искане на професионалните клубове.

"Направено е нужното проучване, така е в много от държавите от ЕС. Каква е разликата дали един отбор ще излезе с десет футболисти от Португалия или с десет футболисти от Зимбабве? Не е нужно да се прави такова разделение", заявиха от БФС пред Sportal.bg.

6Пресконференция на Венци Стефанов
"Това е едно много грешно решение! Много грешно", коментира с разочарование пък президентът на Славия и бивш член на Изпълкома Венцеслав Стефанов, който от години критикува използването на чуждестранни футболисти за сметка на българските.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май