Личните лекари вече могат да преглеждат онлайн

Животът

15-02-2022, 14:15

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Всички общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от пресцентъра на "Електронно обслужване", националния системен интегратор на държавната администрация.
Тази функционалност е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.
Документът, създаден от "Е-Преглед", е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули "Е-Рецепта", "Е-Направление" и "Е-Имунизация". По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията и изписаните лекарства. За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън Националната здравноинформационна система, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "Е-Преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи - при общопрактикуващи лекари и специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листове на Националната здравноосигурителна каса.

Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов