Превозвачи търсят съдействие за решаване на проблемите си

Животът

15-02-2022, 07:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха превозвач с незаконна дървесина

Областният управител на Русе Анатоли Станев ще запознае вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с проблемите на превозвачите от региона. Той ще поиска от него също преди да се въвеждат в експлоатация каквато и да е нова системи или промени в досегашните, да се изслушва мнението на хората, които те засягат пряко.

Идеята е продиктувана от твърденията за абсурден казус на Елка Недкова, която работи в транспортна фирма в крайдунавския град. Припомняме, че заради забавяне от 21 секунди в обработката на данни в ТОЛ-системата на страната, на един от камионите на фирмата, който се е движел в посока от Стара Загора към границата ни с Румъния при Русе, бе наложена глоба от 750 лева, въпреки че е платена дължимата сума за преминаването по републиканската пътна мрежа, според превозвача. Таксата е била платена в 17.34 часа, като от от банката за заплащане на сумата точно в същия час. Шофьорът на камиона потегля по маршрута си, само че на гранично контролно-пропускателен пункт Дунав мост при Русе е спрян, защото излиза наяве, че дължи обезщетителна санкция от 750 лева. Причината се оказва във валидността на маршрутната карта, която е почнала да тече от 17:37 часа, а 21 секунди по-рано, в 17:36:39 часа, камионът е засечен от камера. Елка Недкова веднага е сигнализирала компетентните институции и се е обадила на работещите в ТОЛ-системата в столицата. Оттам обаче са ѝ обяснили, че трябва да плати глобата, а след това има право да я обжалва в съда.

По-рано през деня Станев заедно със заместника си Людмил Христов се срещна с потърпевшата жена. От проведените разговори стана ясно, че двамата ще търсят решение на проблема, който за съжаление се оказва неединичен случай. Освен това Станев ще поиска от транспортните фирми в Русенско да му изпратят подробна информация с какви проблеми се сблъскват и какви предложения имат те за подобряване функционирането на системата. „Неприемливо е в една европейски държава да съществуват подобни несъответствия. Това убива бизнеса, а политиката на правителството е насочена точно срещу подобни практики.“, категоричен бе Станев. Той заяви още, че ще настоява за намиране на нормативно и/или техническо решение на посочения проблем, така че бизнесът да не се товари с финансови обременения без да е виновен за това.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов